• Sute de ieseni primesc ajutor de somaj, desi au meserii extrem de cautate pe piata muncii • Printre cei care semneaza lunar la AJOFM pentru a primi somaj se numara medici, profesori, ingineri si juristi
Unul dintre paradoxurile romanesti il constituie faptul ca, desi se afirma public ca spitalele duc lipsa de personal medical, aproximativ 30 de doctori se afla, in acest moment, in somaj. Ei se prezinta lunar la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) cu carnetul de somaj pentru viza, astfel incat sa poata incasa ajutor din partea statului. Cei mai multi sunt medici de medicina generala, dar exista printre ei si stomatologi care nu au, in acest moment, un salariu. "Sunt doi stomatologi in evidentele noastre si 21 de medici de medicina generala. Mai apare o categorie, cea a rezidentilor care nu au fost angajati dupa ce au terminat rezidentiatul", a declarat Adriana Sirghie, purtatorul de cuvant al AJOFM.
Cei aproximativ 30 de medici care primesc somaj nu sunt tineri absolventi ai Universitatii de Medicina, ci persoane care au lucrat in trecut.
Peste 1.000 de someri cu facultate
La nivel judetean erau inregistrati la inceputul lunii trecute 1.007 someri cu studii superioare. Printre acestia, o pondere mare o au inginerii. "Sunt 24 de ingineri mecanici si 32 de ingineri textile pielarie, spre exemplu. Dar se mai afla in somaj chimisti, constructori energeticieni si multi profesori. Sunt 50 de persoane care au predat in scoli, licee si gradinite", a explicat Adriana Sirghie.
Numarul persoanelor cu studii superioare aflate in somaj a scazut, insa, constant de la inceputul anului. Astfel, in ianuarie erau 1.460 de someri cu diploma universitara, iar in aprilie s-au inregistrat 1.024. "Este tendinta de scadere care s-a manifestat per ansamblu in ceea ce priveste numarul somerilor. In ianuarie, am avut 21.1