Cel mai vechi drum comercial al Bucureştilor, Calea Moşilor, trăieşte astăzi o cumplită dramă. Hăcuită pe jumătate în vremea demolărilor masive din perioada comunistă, azi, Calea Moşilor îţi dezvăluie două lumi: cea a clădirilor cu arhitectură specifică, din anii de demult, şi cea a blocurilor "cutii de chibrituri".
O plimbare pe o porţiune a Căii Moşilor îţi lasă azi un gust amar. În partea nouă a arterei de circulaţie, forfota este asemenea vremurilor apuse. Totuşi, de la intersecţia cu Bdul Carol, situaţia se schimbă. Clădiri cu o arhitectură splendidă, multe imobile fiind declarate monument istoric, plâng, trăindu-şi, din păcate, ultimele clipe. Agonia morţii a cuprins foarte multe din casele de aici încât, la un cutremur de o intensitate moderată (nu mare!) nu va rămâne piatră pe piatră!
Am pornit din intersecţia cu Bulevardul Carol, agale, cercetând cu grijă fiecare casă şi, în scurt timp, la nr. 134-136, am descoperit Hanul Solacolu. "Clădirea cuprinde la parter încăperi boltite «cu vedere» spre stradă (azi, cu bucăţi de placaj ce ţin loc de geamuri – n.r.) în care se găseau tot felul de prăvălii (de unde se deduce vârsta mai recentă a acestui han, spre deosebire de celelalte clădiri asemănătoare), iar la etaj, camere de locuit cu cerdac spre curte, închis cu geamlâc. Nu se ştie sigur când a fost ridicat şi se cunosc foarte puţine lucruri despre evoluţia sa în timp. Proprietarii care au dat şi numele hanului erau probabil de origine macedoneană, veniţi din sudul Balcanilor, dovadă terminaţia numelui în oglu, Solacoglu, devenit, în timp, Solacolu", arată Lelia Zamani în volumul "Comerţ şi loisir în vechiul Bucureşti". Unii cercetători consideră că Hanul Solacolu ar fi fost construit prin 1810. Profesorul Aristide Ştefănescu spune în lucrarea "Hanul Solacolu" că un anume J. Solacoglu ar fi dobândit proprieta