Chiar dacă îşi vede meseria ca pe un „sport extrem“ şi primeşte mereu oferte de a pleca în străinătate, cardiologul găseşte întotdeauna puterea să-şi continue munca, aici, în oraşul său natal.
Horaţiu Suciu a fost mereu atras de anatomie şi biologie, iar renumele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş l-a făcut să-şi dorească o carieră în domeniu. A fost admis, iar pe parcursul anilor de studiu s-a îndrăgostit de chirurgia cardiovasculară. „Am simţit o atracţie pentru chirurgie pentru că doar aşa poţi să ajuţi mult mai repede la vindecarea unui pacient decât administrându-i medicamente. Chirurgul intervine direct asupra problemei şi obţine o vindecare sau o ameliorare a afecţiunilor“, spune medicul.
Din timpul facultăţii, dr. Horaţiu Suciu a început să facă practică la fostul Institut de Boli Cardiovasculare şi Transplant, iar mai apoi a ajuns să şi lucreze aici. „Anul de stagiatură l-am făcut tot aici, iar când s-a ivit posibilitatea unui post am dat examen şi am intrat în clinică“, precizează medicul.
Pionier în domeniu
După ce prof.univ.dr. Radu Deac a avut ideea înfiinţării unui centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică la Târgu-Mureş, medicul Horaţiu Suciu a plecat la specializare la o clinică similară din Milano. „M-am dus în Italia pentru că în România, până în 2004, aceste patologii nu se opearau în mod constant. Toate intervenţiile chirurgicale la copii se făceau sporadic, de echipe venite din străinătate, ori această activitate trebuie făcută într-un serviciu dedicat special acestor patologii. Nu poţi să amesteci nou născuţii cu adulţii. Ei trebuie monitorizaţi 7 zile din 7, 24 de ore din 24“, explică medicul.
De-a lungul carierei sale a operat mii de cazuri şi a ţinut în mână inimioarele a mii de copii. „Din 2006 şi până în prezent am operat peste 1.300 de copii. E un număr mediu de 200 de cazuri pe an. În 2