Consumaţi zilnic un ou şi o portocală şi alegeţi lactatele bogate în grăsimi şi fasolea închisă la culoare.
Pâinea intermediară, carnea de pui şi de peşte sunt alimente care n-ar trebui să lipsească din alimentaţia femeilor care alăptează. Evitaţi mâncărurile greu digerabile şi excludeţi alcoolul şi băuturile care conţin cofeină. Medicul nutriţionist Corina Zugravu vă arată o listă de alimentele care vă dau energie după ce aţi născut.
Somon. Acesta conţine acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebeluşului şi a retinei. „O singură menţiune: dacă laptele miroase a peşte, s-ar putea ca bebeluşul să-l refuze. Con-sumaţi somon de două ori pe săptămână, pentru că peştele oceanic poate conţine şi mercur", spune nutriţionistul Corina Zugravu.
Iaurturi, lapte, brânzeturi. Toate acestea sunt importante pentru femeile care alăptează, deoarece conţin proteine de clasă superioară, vitaminele B şi D şi sunt o sursă foarte bună de calciu. „Femeia care alăptează are nevoie de o cantitate foarte mare de calciu, iar alimentaţia obişnuită nu i-o asigură. Se recomandă chiar şi suplimente de calciu cu vitamina D în perioada de alăptate. Organismul femeii se resimte, pentru că este solicitat extraordinar de mult", explică Zugravu. Aceasta mai spune că puteţi consuma inclusiv iaurturi cu 3.5% grăsime.
Carne de vită slabă. Atunci când căutaţi alimente care să vă dea energie pentru a avea grijă de bebeluş, alegeţi-le pe cele care conţin fier, precum carnea de vită. Aceasta mai conţine proteine şi vitamina B12. Foarte bună este însă şi carnea de peşte sau de pui pe care este recomandat să o consumaţi zilnic.
Legume. Fasolea, în special cea închisă la culoare, este o sursă bună de hrană, mai ales pentru vegetarieni. Ea conţine fier şi proteine de origine vegetală de bună calitate. „Unii spun că balonează şi că ar putea să cauzeze