Ultimele cercetari arata faptul ca alimentele grase, precum cartofii prajiti, determina corpul sa produca anumite chimicale ce seamana cu acelea gasite in marijuana. Acestea se numesc endocanabinoide si te fac sa nu te poti opri niciodata doar dupa o portie mica de cartofi sau chipsuri.
"Aceasta este prima demonstratie clara a faptului ca endocanabinoidele din intestin joaca un rol important in reglarea aportului de grasimi", spune pentru LiveScience Daniele Piomelli, profesor la Universitatea din California.
Studiul a aratat ca grasimile din intestin declanseaza aceste reactii in creier si la nivelul pielii. In ceea ce priveste pielea, aceste chimicale o protejeaza de soare si vant printr-o cantitate minuscula de ulei.
Piomelli a folosit sobolani pentru a le extrage mancarea din intestine prin niste tuburi de indata ce animalele se hraneau.
Astfel s-a putut vedea daca grasimea actioneaza la nivelul limbii. Daca astfel stateau lucrurile, extragerea hranei nu ar fi contat si mancarea respectiva tot ar fi dat dependenta. In cadrul experimentului, sobolanii au consumat un shake sanatos, o solutie cu mult zahar, un lichid bogat intr-o proteina numita peptona sau o bautura bogata in grasimi, facuta cu ulei de porumb.
Apoi cercetatorii au anesteziat rapid animalele si le-au disecat, congelandu-le organele pentru analize. Gustul zaharului si al proteinelor nu i-a facut sa elibereze substanta asemanatoare marijuanei, dar grasimea a avut acest efect. Grasimea de pe limba transmite un mesaj creierului, care apoi interactioneaza cu intestinul printr-un nerv special.
Materia cenusie comanda producerea endocanabinoideore, acestea crescand enorm pofta de mancare.
Cercetatorii sugereaza ca, prin blocarea receptarii acestor chimicale, medicii ar putea ajuta oamenii sa reziste poftei pentru grasimi. T