Bolnavii cu afecţiuni grave care au nevoie de tratament în afara ţării vor putea contacta direct clinicile private din străinătate, potrivit modificărilor aduse legislaţiei în domeniu de Ministerul Sănătăţii. Până acum, numai direcţiile de sănătate publică aveau dreptul să ţină legătura cu spitalele din afară, în cazul pacienţilor al căror tratament era suportat de la bugetul de stat.
În plus, comisia din Ministerul Sănătăţii care soluţiona dosarele acestor bolnavi şi aproba finanţarea se va întruni de două ori pe lună, şi nu o dată, aşa cum se întâmpla până acum. Direcţiile de sănătate vor avea obligaţia să afişeze şi să actualizeze periodic informaţiile cu privire la stadiul soluţionării dosarelor.
Aceste modificări le sună bine reprezentanţilor asociaţiilor care apără drepturile pacien-ţilor, dar aceştia atrag atenţia că lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. „Rămâne în continuare problema banilor. Într-adevăr, e bine că pacientul are dreptul să caute singur variante, dar tot nu sunt bani pe măsura nevoilor, „spune preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.
Bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii pentru Programul gratuit de tratament în străinătate, de 29 de milioane de lei, cu trei milioane mai mult faţă de anul trecut, e insuficient pentru rezolvarea cazurilor existente. O altă lacună a legislaţiei, spune Barbu, este lipsa unei proceduri de urgenţă: „În continuare nu există o prioritizare, nu există posibilitatea că dacă un pacient are nevoie urgentă, de grad zero, să plece în străinătate la tratament, să fie trimis şi apoi să fie făcute formalităţile de plată". Bolnavii cu afecţiuni grave care au nevoie de tratament în afara ţării vor putea contacta direct clinicile private din străinătate, potrivit modificărilor aduse legislaţiei în domeniu de Ministerul Sănătăţii. Până acum, numai direcţiile de