Spre deosebire de alte specialitati culinare, ale caror origini le scormonim prin Grecia Antica, pe la faraonii Egiptului si in epopeea lui Ghilgames, nimeni nu se indoieste ca numai nemtii puteau inventa carnatii.
Insasi denumirea lor, pe care fiecare si-a ortografiat-o in limba lui, contine aproape obligatoriu particula "Wurst", care, in limba germana, inseamna carnati.
Buni si ieftini
Despre crenvursti se stie ca neamtul care i-a inventat se numea Johann Georg Laner si era, de felul lui, din Frankfurt, conform factroom.ru.
In 1804, el si-a parasit orasul natal, unde isi facuse ucenicia ca macelar, si s-a instalat la Viena, unde a reusit sa-si adune o bruma de capital, atat cat sa deschida o macelarie.
Aici s-au nascut niste carnati nemaivazuti, apetisanti si ieftini, dintr-un amestec da carnuri si vegetale, pe care el a numit-o "crema". Pretul scazut si gustul placut atrageau clientii irezistibil la macelaria lui Laner.
Este interesant ca, in Viena, ca si in intreaga Austrie, respectivii carnati sunt denumiti "de Frankfurt", in timp ce restul lumii ii numeste crenvursti "vienezi".
Crenvurstii medicinali sovietici
Crenvurstii, raspanditi rapid si asociati cu berea in intreaga Europa, au ajuns in Rusia tarista asociati cu vodca, iar mai taziu erau serviti in restaurante ca "felul doi", cu mustar iute si garnitura din piure de cartofi, indulcit cu zahar.
In 1936, medicilor rusi li s-a parut ca acesti carnaciori fragezi sunt indicati pentru tonifierea bolnavilor si astfel au aparut sub denumirea de "carnati medicinali".
Alaturi de ceaiurile medicinale, crenvurstii sovietici au reprezentat multa vreme un constituent de baza al medicinii naturiste.
O delicatesa culinara: carnatii "cu mucegai"
Daca moda branzei cu mucegai delecteaza