Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost eliberat, ieri, din funcție cu votul a 53 de deputați din Alianța pentru Integrare Europeană. Comuniştii cred că decizia Parlamentului este una politică şi au anunţat că o vor contesta la Curtea Constituţională.
De dimineaţă, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să propună Parlamentului demisia lui Ion Muruianu. Opt din cei 12 membri ai CSM au votat „pentru". În scurt timp, demisia magistratului a ajuns şi pe ordinea de zi a Legislativului, la solicitarea lui Mihai Ghimpu. Liberalul l-a acuzat pe şeful CSJ că se implică în politică. Asta după ce instanţa superioară a decis că rezultatele alegerilor din 19 iunie de la Chişinău vor fi examinate de Curtea de Apel Bălţi, la cererea Partidului Comuniştilor.
„Aceasta ne demonstrează că preşedintele CSJ face de politică, şi nu justiţie, nu activează în baza legii, dar în baza unor presiuni, fie financiare, fie politice", a declarat liderul PL. În ajun, şi colegii săi de alianţă, Vlad Filat (PLDM) şi Dumitru Diacov (PD), au calificat decizia CSJ drept un „dezmăţ al justiţiei".
Într-o pauză de zece minute, Comisia Juridică a încropit hotărârea privind „eliberarea din funcţie a lui Ion Muruianu pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu", care a fost votată în unanimitate de deputaţii prezenţi în sală.
Comuniştii au lipsit de la şedinţă, însă au avut o reacţie promptă. „Este o decizie sută la sută politică, o încercare de a îngenunchea întreg sistemul judecătoresc pe căi banditeşti", a declarat juristul PCRM, deputatul Sergiu Sârbu. În opinia acestuia, parlamentarii AIE l-au demis pe Muruianu dintr-o funcţie inexistentă, deoarece mandatul acestuia a expirat demult şi el nu era decât şef interimar al instanţei.
„În plus, Muruianu nu a avut nicio atribuţie la decizia de a transfera demersul nostru la Bălţi, nu a făcut parte d