La noi, menta de leac, adica cea buna, folosita in tratarea diferitelor afectiuni, nu creste spontan, ci doar in gradini, unde se inmulteste foarte usor si repede. Se culege pe vreme buna, dupa ce roua de pe frunze s-a uscat, prin taierea cu foarfeca a partilor aeriene, adica tulpina cu tot cu frunze, cu putin inainte ca planta sa infloreasca.
Se pune la uscat in strat subtire, pe panza sau hartie, la umbra si racoare si, din cand in cand, frunzele se mai intorc. Menta este uscata atunci cand frunzele se sfarama in palma cu un pocnet usor. Se pastreaza in pungi de hartie ori saculeti de panza sau tifon, in locuri racoroase si lipsite de umiditate.
In zilele caniculare, ceaiul de menta, cald, in care ai strecurat si cateva picaturi de zeama de lamaie, racoreste, hidrateaza si-i ofera organismului energie. In caz de probleme digestive, ceaiul este si pansament pentru stomac.
Turnati o cana de apa clocotita peste doua lingurite de planta uscata si maruntita, acoperiti vasul si lasati sa se infuzeze 10 - 15 minute, apoi filtrati si beti ceaiul cald. Este gresita ideea ca e bine sa se consume alimente foarte reci pe vreme caniculara.
Nu cumparati ceai din comert. Cu un simplu fierbator, va puteti prepara un ceai de menta racoritor si energizant si la birou. Ca sa va convingeti ca ceaiul cumparat are conservanti in compozitie, care nu sunt altceva decat otravuri pentru organism, faceti un ceai dupa toate regulile stiute si lasati-l pe masa, in bucatarie, timp de trei zile. Uitati-va apoi cum arata si ce pluteste deasupra lichidului.
Si pentru ca menta e recunoscuta ca planta racoritoare, profitati de ea acum, cat inca e proaspata, si rasfatati-va in zilele fierbinti. Apa de menta se prepara dintr-o tulpina de planta proaspata, bine spalata, taiata nu prea marunt, si pusa de seara pana dimineata intr-o sticla de ap