Desi mancarea este un lucru extrem de banal in aparenta, legat de ea exista numeroase aspecte cu care nu au contact toti cei care o consuma. Este vorba de diverse realitati care nu sunt doar putin cunoscute, ci si interesante.
Listverse a scos in evidenta cateva astfel de realitati.
1. Nucsorul
Nucsorul este singurul arbore care ofera doua condimente: nucsoara, cu care multe persoane sunt familiarizate, si al doilea, mult mai putin cunoscut, coaja de nucsoara (mace).
Acesta din urma era foarte popular in secolul al XVIII-lea, cand era folosit pentru produsele din carne. In plus, este un ingredient esential pentru prepararea sosului alb in varianta traditionala franceza, care presupune ca acest condiment sa fie pus in lapte fierbinte, alaturi de o ceapa, inainte de a fi adaugat in cunoscutul besamel.
Samanta maronie din imagine este nucsoara, iar coaja este stratul rosu in care este aproape imbracata samanta.
2. Sushi
Desi acest fel de mancare este adesea preparat in bucatariile japoneze, el nu este originar din Japonia, ci din partea de sud-est a Asiei, aparand in secolul IV i.Hr. Pestele crud era tinut la fermentat cu orez cateva luni, pentru a fi conservat, iar apoi era indepartat de acesta (orezul era aruncat).
Reteta a fost raspandita ulterior in China si abia in secolul VIII a ajuns si in Japonia. Japonezii au preferat insa sa manance si orezul, si asa a aparut varianta moderna de sushi.
In jurul anului 1980, acest fel de mancare a inceput sa fie cunoscut in intreaga lume, mai ales ca este unul sanatos.
3. Serviciul rusesc
Modul de servire cel mai des folosit in Romania, care presupune farfurii ce contin mancare pentru fiecare oaspete sau membru al familiei, este numit serviciul rusesc. In bucataria franceza, spre exemplu, s