Actualul şef al Consiliului Superior al Magistraturii este suspect de favorizarea acuzaţilor în instanţă. Liviu Marian, rectorul Universităţii ,,Petru Maior“, a fost acuzat de ANI că a pompat bani în firma familiei. El a fost achitat de judecătorul Horaţius Dumbravă, fost subordonat.
La 7 decembrie 2006, Universitatea ,,Petru Maior", din Târgu-Mureş, a încheiat un contract în valoare de peste 42.000 de lei (10.000 de euro) cu firma Transilvania Mix Trade SRL, deţinută de rectorul Liviu Marian (62 de ani) şi firma germană Dr. Kocher Gmbh. Firma era reprezentată, în calitate de director executiv, de soţia rectorului, Mariana Marian.
Citiţi şi:
Șeful CSM la Suceava: “Criza economică a afectat activitatea instanțelor”
Rectorul Liviu Marian
Firma a livrat, potrivit contractului, o serie de echipamente (şase categorii de produse), iar universitatea le-a achitat şi le-a dovedit asta cu factură inspectorilor ANI. În urma faptei comise, rectorul Liviu Marian urma să răspundă penal.
Procurorii avocaţi
Procurorul Codruţa Simona Apetroaiei, de la Parchetul Curţii de Apel din Târgu‑Mureş a soluţionat cauza cu neînceperea urmăririi penale (NUP) împotriva rectorului Liviu Marian, pledoaria lor fiind mai degrabă una avocăţească. Unul dintre motivele invocate de procurori era acela că nu rectorul a semnat contractul atribuit firmei sale, ci subordonatul acestuia, prorectorul Vasile Boloş. În plus, procurorii au invocat şi faptul că rectorul nu a făcut parte din comisia de licitaţie. Procurorii au fost impresionaţi şi de faptul că rectorul, deşi a încasat dividende de la Transilvania Mix Trade SRL în 2004 şi 2005, nu a făcut asta şi în 2006. Procurorii negau statutul de funcţionar public al rectorului.
Argumentaţia procurorului este contrazisă flagrant de documentele ajunse ulterior pe masa judecăt