Splendide costume interbelice, la pachet cu... cârnăciori de Pleşcoi. Poezie şi muzică, „bardate” (învelite – termen gastronomic – n.n.) în felii de slăninuţă afumată. Scoarţe din păr de capră, lucrate pe gherghef vertical de măiastra Adela Petre şi brânză de burduf, ca la stână la Penteleu. Şi încă o mulţime de astfel de exemple vă pot da, pentru a arăta ce au însemnat, şi în acest an, Zilele Monteorului, care se celebrează de ceva timp în primul week-end de iulie.
A fost un festival încântător, care a încercat să pună în valoare, deopotrivă, vremea în care Grigore Monteoru construia reputaţia băilor sărate de la... Sărata Monteoru, cu datinile şi credinţele ţăranilor din satele de pe, de peste şi de sub dealul unde a fost descoperit tezaurul Cloşca cu puii de aur. Nu a lipsit de la festival zestrea spirituală a locului, cum a fost bine marcată şi comoara gastronomică a dealurilor buzoiene.
Înainte de a face loc gastronomiei în povestea noastră, să spunem că nu au lipsit lansările de carte, expoziţiile de documente şi obiecte de artă religioase, dar şi cele de antichităţi ţărăneşti, ba chiar s-a organizat un cenaclu de poezie, iar Orchestra de Muzică Populară a Societăţii Române de Radiodifuziune s-a alăturat interpreţilor de renume ai folclorului local într-un spectacol de zile mari. La final, spre deliciul celor prezenţi – şi mai ales al copiilor – un excelent turnir medieval şi-a desemnat câştigătorii. Un succes aparte l-a avut, ca de fiecare dată, târgul cu vânzare de produse tradiţionale şi meşteşuguri. Au atras atenţia obiectele de uz casnic confecţionate din lemn, lână, piele şi ceramică, iar meşterii cioplitori în piatră de la Năieni au prezentat minunate sculpturi decorative pentru grădină şi curte. Cea mai mare căutare au avut-o celebrele produse gastronomice: cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul afumat, brânza de burduf în coajă