Aproape fiecare familie are un cuptor cu microunde. El este folosit si in restaurante si cafenele, deoarece incalzeste aproape orice intr-un timp scurt.
Totusi, microundele afecteaza gustul hranei, informeaza Pravda. In plus, impactul lor asupra sanatatii oamenilor ar fi un argument care sa ne faca mai atenti atunci cand folosim cuptorul cu microunde.
Microundele actioneaza asupra produselor in mod invers fata de metodele traditionale de gatit. Ele incalzesc mancarea din interior spre exterior si nu in mod normal, cum se intampla in cazul cuptoarelor obisnuite.
O mancare gatita asa cum nu ar trebui
Microundele nu incalzesc produsul propriu-zis, ci apa care se gaseste in el. Ele actioneaza doar asupra structurilor incarcate electric: apa si sarea. Moleculele de apa ajung sa se invarta foarte mult, ajungand la 2 miliarde de rotatii pe secunda.
Apa din produs se incalzeste si se evapora. De aceea, ouale si alte produse inchise etans explodeaza in cuptorul cu microunde. Problema este ca temperatura atinsa este mult mai mare decat de obicei.
De aici rezulta un risc mai mare pentru aparitia cancerului. Cercetatorii suedezi sunt cei care afirma ca temperatura ridicata din cuptorul cu microunde produce acrilamida, o substanta cancerigena.
Este nevoie de prudenta
Impactul microundelor nu a fost studiat asa cum ar trebui. Ele emit unde electromagnetice despre care nu se stiu prea multe lucruri in legatura cu efectul lor asupra sanatatii.
"Este clar ca oamenii care le folosesc trebuie sa respecte anumite reguli de protectie", spune specialistul rus Dmitry Zykov. Trebuie sa stii ca nu este bine ca oamenii sa stea la o distanta mai mica de 1,5 metri de un cuptor cu microunde aflat in functiune.
Aproape fiecare familie are un cuptor cu microunde. El este folo