Mancarea gatita la gratar este foarte gustoasa si multa lume o prefera pentru serile calduroase de vara, mai ales cei care stau la curte sau se afla in vacanta. Din pacate, atunci cand nu este gatita corespunzator, poate deveni cancerigena.
Exista cateva metode prin care te poti asigura ca iti pastrezi sanatatea intacta si iti bucuri si papilele gustative. Iata ce trebuie sa faci, potrivit Men's Health:
Nu arde carnea
"Daca tii prea mult pe foc bucatile de carne, acestea vor dezvolta amine heterociclice", explica dr. Vicki Piper, medic dietetician. Nici daca vei curata ulterior suprafata arsa nu vei repara raul, asa ca cel mai bine este sa fii atent sa iei carnea de pe gratar inainte de a se arde.
Parleste legumele
Spre deosebire de carne, legumele nu dezvolta substante cancerigene atunci cand sunt fripte, asa ca le poti parli cat de mult vrei, in functie de gustul pe care vrei sa-l obtii.
Tine carnea la marinat
Daca tii carnea in otet sau zeama de lamaie cu ierburi aromate (menta, rozmarin, tarhon) inainte de gatire, vei obtine arome deosebit de interesante si vei evita producerea aminelor heterociclice.
Curata grasimea
Grasimea de pe carne, chiar de pe pui sau peste, nu face bine organismului. Atunci cand se incalzeste, ea se scurge printre gratii in foc si fumul rezultat este nociv sanatatii. Asa ca cel mai bine este sa cureti toata grasimea de pe carnea gatita la gratar.
Mancarea gatita la gratar este foarte gustoasa si multa lume o prefera pentru serile calduroase de vara, mai ales cei care stau la curte sau se afla in vacanta. Din pacate, atunci cand nu este gatita corespunzator, poate deveni cancerigena.
Exista cateva metode prin care te poti asigura ca iti pastrezi sanatatea intacta si iti bucuri si papilele gustative. Iata ce