Daca te-ai taia la deget in timp ce cureti ceapa, ai vedea ca te-ai inrosi si ti s-ar umfla foarte tare rana. Acesta este un raspuns normal al corpului la trauma si este un stadiu normal al procesului de vindecare. Inflamatia cronica este, insa, cu totul alta problema, putandu-ti afecta viata in mod serios.
Hrana procesata, expunerea prelungita la toxinele din mediul inconjurator si medicamente luate pe perioade indelungate, toate acestea pot duce la inflamatiile din organism, care, in timp, au ca efect imbatranirea prematura, bolile de inima, diabetul, Alzheimerul, psoriasisul, artrita reumatoida sau chiar cancerul.
Faina alba, zaharul, carnea rosie, produsele lactate grase, fast-food-ul si aditivii alimentari se pot dovedi foarte periculoase pentru sanatate. "Pentru cineva care mananca asemenea alimente in mod regulat, corpul are nevoie doar de o mica scanteie pentru a se declansa un dezastru in interiorul sau", explica dr. Jack Challem pentru Natural Health.
"Procesele inflamatoare sistematice din organism duc la imbatranire prematura", spune dr. Ronald Hunninghake. Vestea buna este ca prin consumarea hranei potrivite, aceste efecte pot fi estompate si chiar sterse. Corpul este capabil sa creeze substante anti-inflamatoare atat timp cat primeste alimentele necesare.
Un meniu bun este mai usor de compus acasa, unde poti controla mai bine ingredientele, inclusiv uleiul cu care gatesti. Iata cateva ingrediente pe care este bine sa le iei in considerare:
Polifenoli: aceste fotochimicale se gasesc in fructele colorate, precum afinele, murele, capsunile si zmeura, care au si antocianina, aceasta aparand organismul de oxidare. Sucul de merisor fara zahar este bun de baut in orice situatie, la fel ca si cel de cirese.
Quercetina: acest compus antiinflamator si histaminic natural este cel mai puternic fl