Schimbarea conductelor de apă au fost realizată în proporţie de 60%. Autorităţile sunt convinse că vor respecta termenul de execuţie a lucrărilor. Înlocuirea reţelei de apă a demarat în luna mai a anului trecut. Pentru ca muncitorii să fie în grafic cu lucrările, în valoare de 8 milioane de lei, aceştia folosesc un utilaj modern, adus tocmai din Germania
În urmă cu doi ani, autorităţile locale au decis să sisteze alimentarea cu apă din Dunăre a Sloboziei şi au decis ca oraşul să primească apă din cele 20 de puţuri forate la ieşirea din oraş. Analizele de laborator efectuate de către specialişti stabileau la acea vreme că apa din subteran avea concentraţii mari de fier şi amoniu, precum şi alţi compuşi chimici care puteau pune în pericol sănătatea oamenilor.
Astfel, furnizorul de apă din oraş, SC Urban SA, a fost nevoit să ridice concentraţia de clor din reţea pentru a face apa potabilă.
Ţevi nocive pentru apă
Clorinarea în exces a angrenat rugina depusă pe ţevile de alimentare, mai vechi de 40 de ani, care, într-un final, a ajuns la robinetele consumatorilor. Imediat, autorităţile locale au întocmit un proiect prin care au stabilit schimbarea tuturor ţevilor metalice, în total peste 42 de kilometri de conducte, cu cele din polietilenă (PHD), de înaltă calitate, şi a branşamentelor.
„Într-adevăr, de vină pentru calitatea precară a apei au fost conductele de metal. Acestea nu au mai fost schimbate de foarte mult timp şi erau ruginite“, susţine Alexandru Stoica, viceprimarul municipiului Slobozia.
Startul lucrărilor a fost dat anul trecut iar costurile s-au ridicat la valoarea de opt milioane de lei, fonduri alocate din bugetul local al municipiului Slobozia.
Cu aceşti bani au fost cumpărate ţevile de PHD, şi s-a plătit firma care întreprinde lucrările. Mai mult, pentu achiziţionarea ţevilor a fost organizată o licitaţie, i