Bărbaţii din comuna Moromeţilor, Siliştea Gumeşti, îi acuză de lipsă de interes pe „fii satului“ care n-au absolvit Bacalaureatul şi îşi freacă mâinile de bucurie că acum vor avea oameni de luat la coasă. Dacă în romanul lui Marin Preda, Niculae Moromete ar fi făcut orice pentru a merge la şcoală, acum, la peste şapte decenii, copiii din satul său fug de şcoală ca dracu’ de tămâie.
Vezi aici rezultatele contestaţiilor la Bacalaureat pe toată ţara
În urmă cu mai bine de trei sferturi de secol, când Achim nu se mai întorcea cu oile de la Bucureşti, iar Paraschiv şi Nilă fugeau cu caii, Moromete vindea din pământ să-şi cumpere altă pereche de bidivii şi să-l dea pe Niculae la şcoală.
Pentru mentalitatea lui ţărănească, sacrificiul era enorm: diminuarea averii investită în pământ era întrecută de obligaţia paternă de a-şi da copilul la şcoală. Azi, părinţii fac aceleaşi sacrificii, numai că, dorinţa imensă de-a învăţa a lui Niculae nu se mai regăseşte în conştiinţa şi preocupările copiilor.
Citiţi şi:
Agonie și extaz la afișarea contestațiilor: unul a trecut după recorectare, altul a rămas picat
Târgu-Jiu: Olimpic la engleză şi biologie, promovat după contestaţie
Pastile pentru bacalaureat
În miezul unei zile liniştite de vară, în faţa cârciumii lui Ilie Boţoghină un grup de săteni puneau ţara la cale. Sticlele de bere, care le asudau în mâini şi le răcoreau gâtlejurile pârjolite de sete, erau, de fapt, un pretext pentru discuţiile înfierbântate. Tema, care de câteva zile făcuse vâlvă şi pusese pe jar întreaga ţară, era gradul scăzut de promovabilitate al elevilor la Bacalaureat. Cum n-aveau liceu în Siliştea, copiii din localitate învăţau pe la Roşiorii de Vede sau Alexandria. Şi la ei în comună, jumătate dintre cei care terminaseră clasa a XII-a picaseră examenul.
Dă click pe imagini pentru a