Un pahar de lapte poate conţine până la 20 de chimicale, printre care se numără doze mici de antibiotice, hormoni de creştere, substanţe antiinflamatoare şi analgezice. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la University of Jaen din Spain, coordonaţi de dr. Evaristo Ballesteros, informează Daily Mail.
Folosind un test extrem de sensibil, oamenii de ştiinţă au găsit în mai multe mostre de lapte, provenit de la vacă şi capră, o serie de substanţe chimice folosite la tratarea diferitelor boli care apar atât în rândul oamenilor, cât şi în rândul animalelor. Astfel de analize s-au făcut şi pe laptele matern uman.
Potrivit experţilor, dozele de chimicale găsite sunt însă destul de mici şi, teoretic, nu au efect asupra persoanelor care îl beau. Specialiştii menţionează că cea mai mare cantitate de chimicale a fost găsită în laptele provenit de la vacă. Cercetătorii sunt de părere că unele dintre medicamente administrate de către producători bovinelor au intrat în lapte prin intermediul hranei.
Echipa de cercetători a analizat 20 de probe de lapte luate de la animale din Spania şi Maroc. Studiul, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, arată că laptele de vacă conţine urme de medicamente antiinflamatoare, de acid niflumic, acid mefenamic şi ketoprofen - utilizate în mod obişnuit ca analgezice pentru oameni şi animale. Acesta mai conţinea şi hormonul 17-beta-estradiol, un hormon sexual.
SURSA INFOGRAFIC: Daily Mail
Oamenii de ştiinţă spun că prezenţa bacteriilor în lapte nu poate fi detectată decât prin examen microbiologic, deoarece nu modifică caracteristici precum cele legate de culoare, gust, miros sau consistenţă.
Experţii atrag atenţia asupra riscurilor legate de consumul de lapte nefiert sau nepasteurizat, care poate duce la apariţia tuberculozei, a infecţiilor, toxiinfecţiilor alimentare şi la dezvoltarea uno