Ascunsă, undeva, pe o uliţă din capătul satului, în spatele unor construcţii vechi, biserica ortodoxă din Joseni nici măcar nu este trecută pe hartă. Acolo, însă, îşi duce traiul un om care a fost trimis de Biserica Ortodoxă Română să păstorească cele câteva suflete care traiesc într-o lume majoritar catolică.
Venit în urmă cu cinci ani în comuna harghiteana Joseni, preotul Claudiu Vosloban ştie, acum, nu doar verbul Bibliei, ci şi meşteşugurile localnicilor, în marea lor majoritate catolici maghiari. El păstoreşte doar 25 de familii ortodoxe. Nevoit să se descurce ca membru al unei comunităţi minoritare, parintele s-a adaptat: a învăţat să facă pavaje din piatră, ori să cioplească în lemn. Mărturie stă aleea din curtea bisericii sau bârnele sculptate de la casă parohială în care trăieşte alături de soţie şi cei doi copii.
„Oaza” de ortodoxie
Ctitorită în anul 1850, biserica pastorita de preotul Claudiu Vasloban este un monument istoric. Moştenită de la greco-catolici, construcţia aduce mai degrabă a muzeu. Săracă în obişnuitele picturi interioare care zugrăvesc, îndeobşte, lăcaşurile de cult ortodoxe, biserica are, totuşi, catapeteasma şi icoanele, mărturii ale încrederii în credinţa ortodoxă a oamenilor de pe aceste meleaguri. „Au fost sute de familii înainte…Odată cu trecerea anilor, însă, familiile au devenit mixte, românii s-au căsătorit cu unguroaice si invers. Acum, pe hârtie, cum se zice, sunt vreo 25 de familii. Majoritatea sunt, însă, văduvi sau văduve. Vin cam cinci-şase persoane la slujbă, printre care soţiile poliţiştilor. Asta nu înseamnă că la sărbători nu vin. Vin şi de Paşte, vin şi la alte sărbători, se strâng atunci zeci de oameni. Vin şi din Gheorgheni (oraş apropiat n.r.). Zic oamenii că le place mai mult slujba de aici”, ne-a povestit părintele Claudiu.
Uneori, ne-a mai spus preotul, vin să participe la slujbe soţul ortodo