Zenaida Vârdău s-a născut la Botoşani, într-o familie de muzicieni de mare valoare. Tată ei, Petru Siminiceanu s-a numărat printre membri fondatori ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Botoşani, condusă de cunoscutul muzician Max Webber.
Azi, profesoară de muzică, instrumentul oboi, la Liceul de Artă „Sabin Păuţa“, Zenaida povesteşte că i s-a părut normal să între în lumea muzicii mai ales că încă de la primii paşi a fost înconjurată de ritmuri simfonice. „În familie, muzica a fost pe primul plan. Tatăl meu a cântat la corn în cadrul Orchestrei Simfonice de la Botoşani, iar fratele meu cântă în Orchestra Ateneului Român.Astfel, primii mei paşi în lumea muzicală au fost încă de când a deschis ochii“, spune Zenaida. La vârsta de opt ani a început să studieze oboiul, iar doi ani mai târziu, ca instrument auxiliar a ales pianul. „Totul a început ca o joacă de copii. Tatăl meu mi-a prezentat toate instrumentele din orchestră şi eu am ales oboiul. Legătura cu instrumentul s-a format şi datorită profesorului meu Gheorghe Livadari, o figură blajină de care îmi amintesc cu mare drag. S-a apropiat de mine şi a reuşit să-mi transmită dragostea pentru oboi“, spune cu nostalgie Zenaida Vârdău.
Membru în fanfara Reşiţeană
În anul 1981 Zenaida a ajuns la Reşiţa în urma repartizărilor. „Nebunia anilor 80 a făcut ca posturile să fie blocate pentru toate oraşele mari. Mulţi ştiu că în acea vreme se întâlnea căsătoria de convenienţă sau alte metode pentru a obţine un post. Eu am ajuns la Reşiţa fără să fac vreun compromis din acesta şi am obţinut singurul loc de profesor pentru secţia oboi“, povesteşte reşiţeanca. Încă din primii ani de activitate rezultatele elevilor şi-au spus cuvântul în ceea ce priveşte harul cu care a fost înzestrat profesoara. Azi, Zenaida este membră a Fanfarei din Reşiţa, care după 20 de ani de absenţă vine în faţa reşiţenilor c