Dincolo de puternica industrializare a secolului al XX-lea, clima Terrei a fost puternic alterată de cele două războaie mondiale. Dacă efectele celui dintâi au fost mai puţin vizibile pe fondul unui armament mai puţin evoluat, cel de-al Doilea Război Mondial a modificat, subit, întreaga climă a Europei, atât la nivel atmosferic, cât şi marin.
Legătura principală dintre cele două niveluri este apa, aceasta determinând 95% din toate fenomenele atmosferice, scrie Arnd Bernaerts, în lucrarea sa "Climate Change and Naval War".
Citeşte şi:
O lume pierdută, veche de 56 de milioane de ani, descoperită în Oceanul Atlantic
Bernaerts a analizat schimbările survenit în apele mărilor din emisfera nordică, unde a avut loc mare parte din confruntările militare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939 - 1945).
"Lunile anului 1939, în mare parte, au fost perfect normale. Însă, în iarna 1939-1940, nordul Europei s-a transformat într-un vast cerc artic. Asta nu s-a întâmplat din senin. Din septembrie '39, cicloanele din Atlantic au fost blocate în Marea Nordului şi s-au deplasat către Europa Centrală. Cauzele sunt evidente. Activitatea navală masivă în zonă a perturbat apele mării", coborând mercurul din termometre până la -40 de grade Celsius, în unele regiuni de conflict, notează Bernaerts, în studiile sale.
Din cauza activităţii militare intense, Europa secolului XX a fost marcată de cinci ierni extreme, în perioada 1928-1929, '39-'42 şi '47-'47. Statisticile meteo din iarna dintre 1939-1940, citate în lucrarea "Climate Change and Naval War", arată la Berlin s-au înregistrat temperaturi de -37 de grade, iar în iarna '46-'47, de -33 de grade.
Nici activitatea aeriană nu a trecut fără să lase urmări. Raidurile amercanilor, aliaţi ai britanicilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au marcat cerul Regatului Unit prin avioanele