Nu a existat batjocura mai umilitoare pentru un soldat roman decat infama "Ce-ati cautat la Stalingrad?". Putinii soldati ce au supravietuit cu greu conditiilor inumane ale lagarelor bolsevice s-au intors la sfarsitul razboiului intr-o tara dispretuitoare, care ponegrea sacrificiul lor si al camarazilor de arme, al caror sange a inchegat pamantul de la cotul Donului si in Stepa Calmuca.
Dupa razboi, puterile occidentale au blamat Romania pentru amestecul cu Germania nazista. Un gest contrar bunului-simt, luand in vedere ca ei au permis celui de-Al Treilea Reich anexarea Regiunii Sudetilor din Cehia si au lasat Polonia de izbeliste, in ciuda garantiilor oferite anterior.
Occidentul a permis expansiunea germana
In timpul invaziei germane a Poloniei din 1939, trupele franceze si corpul expeditionar englez puteau cu usurinta sa cucereasca Germania, doar un numar mic de soldati germani fiind alocat apararii granitei de vest, insa toate operatiunile militare au fost oprite timp de opt luni, in timpul asa-numitului "razboi ciudat".
Germania a profitat de indecizia celor doi aliati, a intarit armata si a atacat si cucerit Belgia, Luxemburg si Olanda. Probabil cea mai puternica infrangere a fost cea a Frantei, prin folosirea iscusita a binomului tanc-avion ce se dovedise un succes in Polonia. Abia atunci americanii s-au implicat tacit, sustinand Marea Britanie in lupta ei contra Germaniei hitleriste, iar mai incolo ajutand Uniunea Sovietica.
Atacurile sovietice raman nesanctionate
Este de mentionat ca la doua saptamani de la invazia germana a Poloniei, Uniunea Sovietica a atacat din est in mod misel, fara a emite nici macar o declaratie formala de razboi. La acel moment, nici Franta, nici Marea Britanie, care si-au luat angajamente sa protejeze granitele poloneze, nu a declarat razboi impotriva acestei tari