Cei care au trecut pragul standului comunei Lunca Bradului la festivalul de la Răstoliţa, s-au putut delecta cu mâncărurile tradiţionale, responsabilul minunatelor bucate fiind Nelu Ciobotă, mic fermier din Lunca Bradului. Nu a lipsit din oferta standului, tadiţionalul caş, gulaşul de miel, materia primă provenind din propria fermă a lui Nelu Ciobotă. „Festivalul Văii Mureşului este în primul rând o continuare a tradiţiilor săteşti şi a obiceiurilor din această zonă. Aici micii meşteşugari îşi prezintă produsele şi lucrurile pe care ei le fac, moştenite de la strămoşi. Deşi trăim într-o lume a vitezei şi a stresului, ei demonstrează că se poate trăi şi liniştit şi frumos şi mult, fără mari eforturi financiare şi fără mari consumuri. Am o turmă de peste 300 de oi, în vârful muntelui, în Căpăţâna, pe Valea Fântănelului, un loc fantastic pe care dacă l-ai văzut o dată, nu-l poţi uita toată viaţa. Sunt de loc de la Neagra, dar şcoala şi viaţa ne-a purtat la Târgu Mureş, după care ne-am făcut o microfermă în vârful muntelui, fără să ne fie ruşine că suntem ciobani, fără să ne fie ruşine că alţii îmbrăcaţi în costum vorbesc urât de noi”, a declarat Nelu Ciobotă.
Mic fermier cu suflet mare
Produsele naturale, brânza, urda, inclusiv carnea de miel, provenite din ferma proprie şi procesate ecologic ademenesc mulţi vizitatori la standul lui Ciobotă. „Este o binefacere să stai trei, patru luni în vârful muntelui cu oile , pe lângă muncă şi ceea ce faci în fiecare zi îţi dă o putere înzecită faţă de activitatea de la oraş. Producem sută la sută natural, înainte de sărbători când tăiem mieii, facem cheag natural, nu folosim pastile, prafuri, ca să înghegăm caşul, şi cred că acesta este un mare avantaj datorită faptului că e o diferenţă mare între caşul făcut cu un cheag din pastilă sau de parf, faţă de cel natural de la mieluţii sacrificaţi de sărbătorile de Paşt