Ancheta declanşată din oficiu ar putea avea în vedere relaţiile giganţilor din telefonia mobilă cu operatorii de comunicaţii mai mici. Autoritatea verifică şi impactul achiziţiei Zapp de către Cosmote.
Toţi operatorii de telefonie mobilă din România, cu afaceri cumulate de peste două miliarde de euro în 2010, sunt anchetaţi pentru un posibil abuz de poziţie dominantă în ceea ce s-ar putea dovedi cea mai mare investigaţie realizată până acum de Consiliul Concurenţei.
Autoritatea care are drept obiectiv protecţia şi încurajarea competiţiei a lansat noua investigaţie în acest an fără a face publică declanşarea anchetei, însă informaţii despre noul dosar de pe masa Concurenţei au început să circule pe piaţa telecom. Printr-un răspuns transmis la întrebări ale ZF pe această temă, oficialii Consiliului Concurenţei au confirmat că au declanşat o investigaţie care vizează giganţii care activează pe piaţa locală de telefonie mobilă.
Răspunsul CC, care numără mai puţin de 500 de caractere, oferă puţine detalii despre investigaţie.
"Confirmăm faptul că autoritatea română de concurenţă are în derulare o investigaţie, declanşată din oficiu în acest an, care are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă al operatorilor de telefonie mobilă din România (Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS), pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte mobile în reţelele individuale ale fiecăruia dintre aceştia", a declarat pentru ZF Simona Barbu, purtătorul de cuvânt al CC. "Având în vedere faptul că investigaţia se află în derulare, nu putem furniza alte informaţii în legătură cu aceasta", a adăugat ea.
Din răspunsul transmis ZF de Consiliul Concurenţei rezultă că investigaţia ar putea avea în vedere relaţiile comerciale ale Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS cu alţi operatori mai mici. Pentru ca abonatul unui furnizor de telefonie să poată s