Bebeluşul bionic de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi are acum şi un „tată“ pe care medicii de la diferite specializări îşi pot exersa tehnicile de lucru. Cei doi membri ai „familiei bionice” reacţionează la stimuli, au puls, tensiune şi „plâng“ dacă suferă de vreo durere, pentru a crea un mediu de lucru cât mai aproape de realitate.
Tatăl „Stan", după cum l-au botezat specialiştii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, a costat aproximativ 100.000 de euro şi a fost achiziţionat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 6,16 milioane de lei.
Citiţi şi:
Bacău: Mutilaţi sau ucişi de erorile şi nepăsarea medicilor
Alături de „fiul" său, „Stan" se va plimba în cele mai importante centre medicale din România începând de anul viitor, pentru a servi la dezvoltarea abilităţilor cadrelor medicale în domeniul medicinei de urgenţă. „Cursurile vor fi gratuite şi acreditate de către Colegiul Medicilor, respectiv Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi se vor desfăşura la Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Botoşani, Bacău, Suceava, Sibiu, Piatra Neamţ şi Braşov", a precizat Dan Zaharia, decanul Facultăţii de Bioinginerie de la UMF Iaşi.
Cursurile vor fi susţinute după noul ghid de resuscitare. Acesta a apărut la finalul anului trecut şi a fost tradus pentru prima dată în limba română tot de către echipa de la Iaşi. „În domeniul nostru mereu apar noutăţi. Ghidurile de resuscitare s-au schimbat la sfârşitul lui 2010. Cursurile cu aceste echipamente vor începe anul viitor şi vor fi gratuite", a precizat şi dr Diana Cimpoeşu.
Ajutor pentru medicii rezidenţi
„Stan" îi va ajuta în primul rând pe medicii rezidenţi, şi nu doar pe cei de la Medicină de Urgenţă. Aceştia îşi vor putea exersa tehnicile de resuscitare mult mai uşor decât a