Daca ai guta - o forma de artrita caracterizata prin episoade dureroase ce apar dupa inflamarea articulatiilor - este esential sa faci tot posibilul pentru a evita alimentele bogate in purine.
Acestea sunt chimicale care se gasesc in mod natural in anumite alimente si care, atunci cand sunt digerate, duc la producerea acidului uric. Acesta poate ajunge apoi sa fie in exces in sange, ceea ce determina umflarea articulatiilor si sensibilizarea lor, dupa care apar si durerile cronice.
Supravegherea atenta a alimentatiei poate insa sa amelioreze simptomele gutei si ar trebui sa faca parte din tratament. Iata ce alimente sa eviti, dupa cum arata Everyday Health.
1. Berea
Din pacate pentru barbatii care au guta, berea se afla pe lista produselor nerecomandate. Pana de curand, doctorii credeau ca aceasta are efecte negative la persoanele cu guta deoarece contine alcool, dar studii recente au relevat faptul ca berea este mai nociva decat alte tipuri de alcool.
Cauza ar putea fi drojdia (din bere) sau alt ingredient care sa determine reactii nedorite. O alternativa ar fi sa consumi vin in loc de bere, dar moderat.
2. Carnea de vita, porc, miel
Aceste tipuri de carne sunt bogate in purine, ca si organele (spre exemplu rinichi, creier). Specialistii recomanda ca persoanele care sufera de guta sa le evite si sa consume carne alba de pui in loc. De asemenea, branza tofu poate fi considerata tot o alternativa buna pentru persoanele in cauza.
3. Unii pesti
Unii pesti si unele fructe de mare au un continut mai mare de purine decat alte alimente din aceste categorii. Cele mai rele pentru suferinzii de guta sunt: ansoa, cod, eglefin, macrou, hering, midii, icre, sardine, scoici, pastrav.
Somonul pare a fi o exceptie si o alegere mai buna pentru cei care au aceasta afect