Printre consătenii şi rudele din Scorniceşti, cele mai consistente amintiri le-a lăsat Nea Andruţă. În memoria nepoatei sale Voica, tatăl lui Ceauşescu a fost un bărbat frumos, isteţ şi glumeţ.
Cu defecte pe măsura calităţilor. Avea „darul" beţiei. Şi al femeilor. A convieţuit până la moarte cu soţia pentru că nu era deloc agresiv în excesele bahice. Iar de femei se „ocupase" vreme scurtă - „cât mişca banii". Nepoatei îi vine greu să precizeze în ani când s-au întâmplat faptele. I-au schimbat însă şi ei copilăria şi viaţa.
Executaţi de bancă
La un moment dat - după ori chiar pe vremea când Nea Andruţă era primar liberal-, împreună cu vărul său Marin Tătăranu au împrumutat bani de la Banca Lânaru. Cu împrumutul şi-au deschis un „magazin mixt" în comună. Doi-trei ani le-a mers bine amândurora. Au consumat şi ei destul, stăpâniţi de pasiuni comune: „mândrele şi băutura". Au vândut şi „pe caiet". Iar cumpărătorii n-au achitat datoria.
Astfel că i-a executat banca pentru neplata împrumutului. „Ne-au luat portăreii toate, povesteşte doamna Voica Constantin. Casa şi pământul - 22 de pogoane. Tătuţa fusese şi el destul de bogat. Ne-au băgat pe toţi într-o îngrădeală de chirpici unde ţinusem vitele. S-a dus tata la Bucureşti şi a intrat la lucru, la naşu-său. După aceea s-a angajat la o fabrică de pâine. Într-un an-doi a recuperat paguba. Dar acolo a rămas până la bătrâneţe. De la Bucureşti ne-a trimis într-una bani. Murise mama, fraţii mai mari au luat muncile câmpului şi vitele. Iar eu, gospodăria. Ne ridicaserăm că eram printre cel mai bine îmbrăcaţi din sat".
Regina balului
Argumentul doamnei Voica e o fotografie de tinereţe, cu rochie „mov, de oraş". Îmbrăcată ca-n Bucureşti, a fost de trei ori aleasă „regina balului". Adică a fost triplă „miss Scorniceşti". În chiar vremea când vărul ei, Nicolae, făcea politică interzisă. Cât despre Ne