Autoritatea de reglementare este aproape de finalul discuţiilor privind stabilirea taxelor care ar putea fi plătite de giganţii Orange şi Vodafone, pentru înnoirea licenţelor şi care ar putea fi de ordinul milioanelor de euro.
Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) este foarte aproape de momentul în care va lua o decizie în privinţa condiţiilor în care va reînnoi licenţele GSM ale operatorilor Orange şi Vodafone şi a strategiei de administrare a spectrului radio până în anul 2020, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Licenţele de telefonie mobilă GSM ale Orange şi Vodafone, pe care cele două companii le-au câştigat în anul 1996 plătind fiecare câte 75 de milioane de dolari, expiră în decembrie 2011 - iar statul şi operatorii ar fi trebuit să ajungă încă de anul trecut la un acord în ceea ce priveşte termenii reînnoirii. Însă discuţiile au trenat, iar acum "problema" va fi rezolvată pe ultima sută de metri, în paralel cu stabilirea strategiei pentru următorii nouă ani, a spus Marinescu.
"Săptămâna aceasta vom porni o nouă consultare, aceea asupra condiţiilor economice şi administrative de prelungire a licenţelor GSM. După ce am liberalizat banda de 900 MHz pentru furnizarea serviciilor 3G anul trecut, în paralel am elaborat şi un studiu privitor la impactul asupra competiţiei asupra acestei liberalizări datorită faptului că doar trei operatori (Orange, Vodafone şi Cosmote - n. red.) deţineau licenţe în banda de 900. Am finalizat şi acest studiu, veţi vedea elemente din studiu din chestionarul pe care îl vom lansa în această săptămână pe consultarea publică privind prelungirea licenţelor. Luna viitoare, după feedbackul de la acest chestionar, vom prezenta strategia privind utilizarea tuturor benzilor şi de 800 MHZ, şi de 2.600 şi 900, 1.800 şi 2.100 MHz până în 2020. Încercăm să dăm o perspectivă industriei despre c