Atunci cand vine vorba sa te protejezi de razele solare, ceea ce mananci poate fi la fel de important ca solutia pe care o dai pe corp. Si asta deoarece alimentele care sunt bogate in antioxidanti pot ajuta la reducerea nivelului de radicali liberi si pot proteja pielea de efectele radiatiilor solare.
Radicalii liberi generati de razele ultraviolete sunt principala cauza a problemelor provocate de soare, printre care se numara arsurile, imbatranirea prematura si anumite tipuri de cancer. Iar mai multe studii din ultimul deceniu au sugerat ca antioxidantii din alimente pot contracara efectele radicalilor liberi, reducand astfel semnificativ riscul de a avea problemele mentionate.
Conform Natural Health, care citeaza un specialist in dermatologie, Homer Black, profesor la Colegiul de Medicina Baylor din Houston, iata cateva alimente care te pot proteja de razele solare si de efectele lor negative. Daca consumi aceste alimente nu inseamna insa ca poti neglija folosirea cremelor cu factor de protectie, fiind indicate ambele metode pentru o protectie cat mai buna.
1. Fructe intens colorate
Prea mult soare poate dauna nu doar oamenilor, ci si plantelor. Insa daca oamenii pot ultiliza cremele pentru a se apara, plantele au la dispozitie culorile. Cu cat o planta este mai colorata, cu atat mai mare este protectia impotriva razelor solare.
Unele dintre cele mai colorate plante sunt pigmentate datorita licopenului, un tip de carotenoid gasit in fructele rosii si roz. Carotenoizii, odata consumati, ajuta prin faptul ca se grupeaza in locurile cele mai vulnerabile razelor solare: pielea si ochii.
Rosiile crude sunt bogate in licopen, dar cele gatite sunt si mai bune deoarece gatitul elibereaza licopenul (desi in multe alte cazuri prepararea termica distruge unele substante benefice).
Conform unui