Fasolea este originara din Peru si a fost adusa in Europa dupa descoperirea Americii. De la fasole, in scop terapeutic, se folosesc tecile bine uscate si maruntite. Tecile sunt cojile in care se dezvolta boabele si contin aminoacizi, substante minerale, vitamina C, tirozidina si triptofan.
Ceaiul din teci de fasole se recomanda in afectiuni cronice ale rinichilor si cailor urinare, dar si persoanelor care sufera de diabet. Ceaiul din teci este un diuretic excelent deoarece reduce cantitatea de zahar din sange, curata organismul de toxine si, mai ales, igienizeaza rinichii si caile urinare.
Ceaiul din teci de fasole se prepara in doua moduri, prin fierbere ori macerare, existand posibilitatea ca fiecare sa opteze pentru forma care i se pare mai comoda sau accesibila.
Prin fierbere: se pune la fiert, pentru 15 - 20 de minute, o lingura de teci uscate si maruntite, intr-un sfert de litru de apa. Se filtreaza si se beau doua - trei cesti pe zi, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. Diabeticilor li se recomanda sa bea ceaiul neindulcit sau indulcit cu zaharina.
Prin macerare: de seara, se pun la macerat patru linguri de teci bine uscate si maruntite intr-un litru de apa. Dimineata, amestecul se fierbe pana cand lichidul scade la jumatate. Se filtreaza si cantitatea ramasa se imparte in doua - trei portii si se bea pe parcursul unei zile.
Specialistii sustin ca, folosind ceaiul din teci, se obtin rezultate bune si in tratamentul impotriva acumularii de apa in tesuturi, afectiune numita hidropizie. Ceaiul din teci mareste cantitatea de urina, inlaturand in acest fel excesul de apa din corp. Odata cu apa se elimina si toxinele, tecile de fasole fiind utile si in ameliorarea starilor reumatice.
Ceaiul de teci, bun pentru cistita, dar si in caz de TBC
In cistite, afectiuni ale vezi