Judeţul Sălaj este primul pe ţară la contractarea proiectelor publice de dezvoltare, însă ultimul la absorbţia fondurilor.Absolut toţi primarii se plâng de întârzierea foarte mare cu care primesc avizele şi se tem că vor fi nevoiţi să plătească penalizări din motive independente de voinţa lor.
O întâlnire între primarii sălăjeni, factorii de decizie din agricultură şi secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Tancsos Barna, a avut loc ieri în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean.
Motivul prezenţei secretarului de stat la Zalău a fost gradul mic de absorbţie a fondurilor pentru dezvoltarea rurală, cu toate că numărul de proiecte este mai mare decât oriunde. Tancsos Barna a fost surprins să afle că primarii s-au descurcat cum au putut cu proiectele, însă toţi intră în întârziere şi vor fi nevoiţi să plătească penalizări pentru că avizele şi actele adiţionale trimise la Satu Mare la sediul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală (CRPDR) sunt aprobate cu întârziere de 3-5 luni.
Primarii se plâng că au termen de trei ani pentru finalizarea unui proiect, din care doi ani şi jumătate sunt doar pentru aşteptarea aprobărilor şi avizelor, rămânând doar câteva luni pentru execuţia efectivă a lucrărilor.
„Suntem ţara avizelor. Pe scurt, statul blochează statul”, se plânge unul dintre primari, Petru Satmari, conducătorul proiectelor desfăşurate de asociaţia de dezvoltare intercomunitară Valea Someşului, care se află în grafic cu desfăşurarea lor, însă aşteaptă avizul de la Satu Mare de luni de zile.
Reprezentanţii CRPDR Satu Mare justifică întârzierile cu volumul mare de muncă faţă de numărul mic de personal.
Secretarul de stat a găsit soluţia mobilizării resurselor umane de la Bucureşti şi din centre similare ale altor regiuni. „Trebuie să redimensionăm resursele şi forţele umane”, precizează secretarul de stat. @N_P