După problemele cu care s-a confruntat Grecia, situaţia din Italia pune pe jar întregul continent şi alimentează temerile privind un nou val de recesiune. Sursa: EVZ
Criza datoriilor se acutizează în întreaga Europă. Acum au fost prinse în vârtej Spania şi Italia, considerate de mulţi economişti prea mari pentru a putea fi salvate. Economia Italiei, de exemplu, este mai mare decât a Greciei, Irlandei şi Portugaliei la un loc. Să fie acestea semnele unui nou val al crizei?
Profesorul universitar Daniel Dăianu consideră că Europa trebuie să-şi rezolve problemele structurale, legate de coerenţa politicilor fiscale duse la nivel de Uniune, pentru ca situaţia să nu se agraveze.
"S-a ajuns aici şi din cauza faptului că băncile centrale nu şi-au făcut treaba cum trebuie şi au lăsat piaţa liberă, în speranţa că aceasta se autoreglează. Uite că nu a fost aşa", a afirmat fostul ministru de finanţe, pentru EVZ.
Decizia BCE a turnat gaz pe foc
În opinia sa, decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a majora dobânda de referinţă a fost o greşeală care a pus gaz pe focul unor probleme structurale vechi de ani de zile.
"Această decizie a fost o greşeală mai ales în contextul unor probleme mari de guvernare existente în Italia şi al disputelor existente în sânul coaliţiei, la care se adaugă o situaţie economică deosebit de complicată", a subliniat Dăianu.
Fostul ministru de finanţe crede că, într-adevăr, una din misiunile unei bănci centrale este lupta cu inflaţia, creşterea dobânzii având o influenţă pozitivă în acest sens, dar această măsură a scos în evidenţă slăbiciunile existente la nivelul UE într-un context în care chiar nu era nevoie de asta.
Ţările care au o situaţie foarte dificilă, precum Grecia, se finanţează din fondurile de stabilitate special alocate de oficialii de la Bruxelles,