Exportul masiv al unor produse alimentare şi condiţiile meteo au favorizat o creştere a ratei inflaţiei în luna iunie
Inflaţia anuală a urcat în luna iunie la 7,7 %, în creştere cu 0,1% faţă de nivelul înregistrat în luna mai. De la începutul anului prețurile de consum s-au majorat cu 5%, arată date ale Biroului Naţional de Statistică.
Creşterea preţurilor medii de consum în iunie faţă de luna mai a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,4% şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1%. Cel mai tare s-a scumpit ouăle - cu 10,6%, cartofii - cu 5,8%, zahărul - cu 4,0%, băuturi nealcoolice şi fructe proaspete - cu câte 2,3%.
Potrivit Băncii Naţionale sporirea preţurilor la ouă a fost cauzată de „exportul intens al acestora la un preţ superior, fapt ce a eliminat oferta excesivă înregistrată primăvara".
În acelaşi timp, majorarea preţurilor la cartofi a fost stimulată de precipitaţiile abundente din luna iunie 2011 ce au defavorizat colectarea şi comercializarea produselor respective. Totodată, creşterea preţului la zahăr a fost cauzată de diminuarea ofertei acestuia şi sporirea cererii, prin suprapunere cu propagarea factorului sezonier şi a anticipărilor cu privire la preţul la zahăr.
Riscuri inflaţioniste
Administraţia Băncii Naţionale atenţionează că evoluţia preţurilor de consum în Republica Moldova, în luna iunie 2011, confirmă pe deplin prognoza inflaţiei pe termen mediu efectuată de către instituţie. Totodată, BNM precizează că „există premise rezonabile pentru înregistrarea la finele anului 2011 a unei inflaţii de circa 8,4%". Potrivit BNM în trimestrele următoare riscurile proinflaţioniste principale vor veni din partea evoluţiei preţurilor mondiale la produsele alimentare şi petrol, ceea ce se va reflecta asupra evoluţiei preţurilor reglementate, precum şi asupra tuturor altor co