Este Laszlo Borbely beneficiarul traficului de influenţă din scandalul cu firma Lescaci? Are DNA probe împotriva ministrului Mediului şi Pădurilor şi, implicit, un caz solid? Nu ştim. Încă. Vom afla abia după 1 septembrie, dată când se sfârşeşte vacanţa parlamentară, iar DNA, dacă are aceste dovezi, va trebui să solicite şi să obţină de la Parlament avizul pentru începerea urmăririi penale. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Cui serveşte scandalul început cu o lună şi jumătate înainte? Logica spune că USL câştigă din asta. Dar, fără probe, ipoteza noastră, oricât de logică, rămâne o ipoteză.
O parte a presei acuză deja o comandă politică de la Cotroceni şi spune că Traian Băsescu arată, astfel, pisica spre UDMR. Ideea este însuşită de deputatul UDMR Peter Lakatos. Şeful formaţiunii maghiare, Kelemen Kunor îl contrazice la scurt timp şi spune că UDMR îl sprijină pe Borbely, are încredere că suspiciunile împotriva lui se vor infirma foarte curând, dar nu îmbrăţişează teza comenzii politice, cerând presei multă precauţie şi măsură în prezentarea cazului.
Dacă promotorii ideii de anchetă direcţionată politic ar face o minimă analiză, ar ajunge la concluzia că PDL şi Traian Băsescu nu au absolut niciun interes să rişte spargerea Coaliţiei. De câştigat din gâlceava PDL-UDMR şi eventuala ieşire de la guvernare a ungurilor ar avea doar USL.
Ar fi putut USL să dea o mână de ajutor la declanşarea acestui scandal? Greu de spus. Bihorul, judeţul unde se instrumentează acest dosar, este unul atipic. Aici, UDMR a anunţat că nu se supune conducerii de la Bucureşti şi că va merge în alianţă cu USL în anul electoral 2012. La fel şi la Satu Mare, judeţ la care este arondata localitatea Negreşti-Oaş, unde se află sediul social al firmei Lescaci.
A fost sau nu autodenunţ?
Surse din justiţia orădeană au declarat pentru „Evenimentul zilei” că acest dosar s-a constitui