Proprietarii cu handicap şi cei nevoiaşi vor avea întâietate atunci când vine vorba de reabilitarea termică a apartamentelor. Cei bogaţi pot lua credite garantate de stat. Sursa: RĂZVAN VĂLCUĂNEANȚU
După ce au reabilitat ani de-a rândul blocurile de la stradă, ca să dea adune voturi la alegeri, şi cele în care administratorii sau locatarii aveau pile la primărie, Parlamentul a decis să schimbe legea reabilitării termice.
Astfel, edilii vor trebui să verifice în ce blocuri locuiesc persoane cu handicap, familii care au membri cu diza bilităţi şi proprietari cu salarii mici şi să le treacă în capul listei. Sărace vor fi considerate persoanele singure, familiile ale căror venituri medii nete lunare pe persoană sunt mai mici decât câştigul salarial mediu net lunar pe economie .
Asociaţia ar putea suporta maximum 20%
În caz că primăria nu are bani suficenţi, ca să acopere integral lucrăriile, proprietarii vor suporta maximum 20% din valoarea lucrării. Dacă autori tăţile locale sunt bogate, acestea pot acoperi partea ce le revine locatarilor. Mai mult, primăriile vor putea suporta şi finanţarea Ministerului Dezvoltării, instituţie care este obligată să aloce 50% din valoarea lucrării.
Reabilitarea privată elimină impozitul minimum şapte ani
Parlamentarii au mai decis ca proprietarii care au hotărât să-şi schimbe termopanele şi să-şi izoleze termic apartamentul din proprie iniţiativă, să fie recompensaţi.
"Proprietarii apar ta mentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuiala proprie beneficiează de scutire de la plata impozitului aferent locuinţei pe o perioadă de minimum şapte ani, pe baza auditului energetic", se mai specifică în lege.
Conform calculelor, cei harnici, care nu au aşteptat ajutorul de la stat, ar putea rămâne în