Tulburarea poate fi reglată cu ajutorul injecţiilor cu toxină botulinică, prin iontoforeză, chirurgie sau fitoterapie. Transpiraţia excesivă (hiperhidroza) îşi pune amprenta negativ asupra vieţii sociale şi profesionale a peste unu la sută din populaţie.
Perioada verii se transformă într-un calvar pentru persoanele predispuse la hiperhidroză. Într-adevăr, transpiraţia este un proces fiziologic normal prin care corpul îşi reglează temperatura. Însă, sub acţiunea a o serie de factori (de exemplu, căldura, stresul), sistemul vegetativ simpatic (care controlează activitatea glandelor sudoripare) se dereglează şi stimulează în exces glandele.
Există mai multe tipuri de hiperhidroză (generalizată, primară, secundară, unilaterală etc.), iar cea mai frecventă este cea primară care debutează la pubertate. „Acest tip de hiperhidroză are localizare la nivelul axilei, picioarelor (tălpilor), palmelor, feţei şi în zona inghinală. Teoretic, la vârsta adultă, hiperhidroza primară ar trebui să se estompeze, însă se accentueză în anotimpul cald sau la stres", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Din fericire, în prezent, există câteva metode care pot fi de folos în menţinerea sub control a bolii.
Toxina botulinică, costisitoare, dar eficientă
Cea mai costisitoare, dar în acelaşi timp şi cea mai eficientă metodă de combatere a hiperhidrozei este injecţia cu toxină botulinică. Această substanţă acţionează prin blocarea transmiterii impulsului nervos către glandele sudoripare. Implicit, cantitatea de transpiraţie este diminuată. Din păcate, efectul unei fiole de toxină botulinică dispare după numai şase luni. Pentru a ţine boala sub control, procedura trebuie repetată. O fiolă cu toxină botulinică costă aproximativ 1.250 de lei.
Iontoforeza, în caz de palme umede