Preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa este din ce in ce mai mare, dar chiar si daca ai grija in aceasta privinta este posibil sa omiti unele alimente care aduc multe beneficii sanatatii organismului. De unele poate nu ai auzit, iar de altele ai uitat complet sau le consumi foarte rar.
Stiinta a aratat in mod clar ca produsele vegetale au efecte pozitive asupra sanatatii, datorita antioxidantilor. Asa cum si numele sugereaza, acestia protejeaza celulele de oxidare, un proces cauzat de radicalii liberi care ataca celulele, provocand daune ce duc la cancer.
Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi astfel ca, mancand mai multe alimente bogate in aceste substante, vei stimula capacitatea organismului de a lupta cu bolile.
Men's Health a intocmit o lista cu cateva dintre cele mai bune alimente pentru sanatate, dar pe care, cel mai probabil, le mananci rar sau deloc.
1. Varza
O cana cu varza tocata contine doar 22 de calorii si o multime de nutrienti. Cel mai important este sulforafanul, o substanta care creste productia unor enzime ce dezarmeaza radicalii liberi, reducand riscul de cancer.
Mai mult, un studiu realizat in cadrul Universitatii Stanford a relevat faptul ca sulforafanul sporeste producerea acestor enzime mai mult decat oricare alta substanta vegetala.
2. Sfecla
Aceasta este mai dulce decat oricare alta leguma si, ca si spanacul, reprezinta una dintre cele mai bune surse de folati si betaina. Acesti nutrienti actioneaza impreuna pentru a reduce nivelul de homocisteina, un compus inflamator care poate sa deterioreze arterele si sa creasca riscul de boli de inima.
In plus, pigmentii naturali ai sfeclei, numiti betacianine, care dau culoare acesteia, lupta puternic cu cancerul, conform unor studii de laborator realizate pe soareci.