Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia reclamă faptul că unităţilor medicale din Ialomiţa le-au fost acrodate fonduri insuficiente. Medicul Vasile Olaru managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, susţine că nu poate încheia contractul de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru că este un act ilegal.
Când a fost legiferat documentul?
În luna mai a acestui ani, Ministerul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au emis un contract de finanţare comun prin care se reglementează banii acordaţi unităţilor medicale, în acest an, pentru tratarea bolnavilor acuţi. Potrivit acestui act, valoarea sumelor se calculează după o formulă bine stabilită, iar spitalele primesc fonduri maxime şi minime, în funcţie de complexitatea cazurilor. Spitalul de la Slobozia trebuie să primească fonduri minime, a căror valoare este de 24 de milioane de lei anual.
Ce probleme ridică semnarea actului?
În momentul în care am ajuns la semnarea contractului, reprezentaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Ialomiţa au declarat că nu ne pot acorda întreaga valoare trecută în document pentru că nu au fonduri şi au decis să ne dea doar jumătate din bani. Mai mult, susţin că de fapt suma corectă este cea calculată de ei şi ne impun să semnăm un contract ilegal.
FOTOGALERIE CU MANAGERUL SPITALULUI SLOBOZIA, MEDICUL VASILE OLARU
Situaţia este similară şi la alte spitale?
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii sunt trecute finanţările de care beneficiază toate spitalele din România. Surpinzător este faptul că unele spitale care ar trebui beneficieze de fonduri mici, primesc sume astronomice. Aşa se întâmplă la Spitalul Municipal Medgidia care primeşte peste 233 de miliarde de lei vechi, Spitalul Judeţean Zalău unde sunt acordate 450 de miliarde de lei vechi şi exemplele pot conti