Mai mult de trei sferturi din străzile din Satu Mare sunt inaccesibile persoanelor ţintuite în scaune cu rotile. Reporterul ADS a însoţit o persoană imobilizată în cărucior, într-un mic periplu prin oraş.
Geta Mezezon, o femeie imobilizată în scaun cu rotile, în vârstă de 45 de ani, este voluntar activ în cadrul Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Satu Mare. Pornim în căutarea unor dovezi de civilizaţie în oraş chiar din faţa casei sale, de pe strada Cărămidarilor. „Satu Mare este și orașul meu, al nostru, al persoanelor cu handicap fizic, însă nu știu dacă pot să mă plimb în siguranţă și fără a apela la ajutorul trecătorilor pe 20% din străzile lui. E umilitor”, ne pune în gardă femeia.
Drum cu peripeţii
„Se vorbește des despre drumuri, asfaltări, însă referirile se fac mai ales la șosele. Ce uită edilii este că dacă trotuarele sunt distruse, noi nu ne putem deplasa“, explică Geta în timp ce iese din casă. Primul hop - chiar pe strada ei. Trotuarul e impracticabil până pe Calea Odoreului. „Pe unde s-au făcut trotuare noi e mai bine, dar nu pot ieși fără ajutor pe Botizului, care e singura mea cale de acces spre centru“, se plânge femeia. După ce primeşte o mână de ajutor de la trecători, o coteşte pe Fabricii, pe sub pasaj, printre mașini. Pe Avram Iancu, triciclul aproape că se răstoarnă în timp ce Geta încearcă să-l urce pe trotuar, pe o bodură prevăzută cu o rampă prea abruptă. Mai zâmbește încă. „E o chestie de măiestrie, trebuie doar să urci perpendicular“, spune Geta. Lung de aproximativ doi kilometri, drumul de acasă până în Piaţa Libertăţii din centrul vechi a fost o aventură la 27 de grade Celsius care a durat peste o oră, chiar dacă Geta Mezozon circulă pe un cărucior-tricicletă motorizat.
Centrul - impracticabil, Parcul Libertăţii – inaccesibil
Găurile din trotuare o împing să circule, din nou, printre mașini. „Am încercat să mă