Tablourile cu teme marine şi balcanice se întorc la malul mării. Staţiunea Mamaia este gazda unei importante licitaţii de pictură. Mici lucrări ale artiştilor de patrimoniu pot fi achiziţionate la preţuri de câteva sute de euro.Cea mai scumpă lucrare ajunge la o sută de mii.
Mai înainte de Neptun şi de Venus a fost Balcicul regal, cu un mare grup de pictori şi artişti atraşi, în interbelic, de curtea de vară a palatului Reginei Maria. Minusculul castel-palat a întreţinut o bogată viaţă mondenă şi artistică estivală şi a determinat apariţia de opere reunite astăzi sub numele generic de „orientalism".
Portrete şi interioare tătăreşti, scene de plajă, peisaje cu o cromatică intensă sau o lirică a tonurilor de gri şi albastru, portrete vivace, scene toride, nuduri, minarete, fântâni alcătuiesc împreună una dintre cele mai exotice secţiuni ale patrimoniului pictural românesc.
Constelaţia orientală
Licitaţia de duminică reuneşte 79 de lucrări, predominant uleiuri, dar şi desene şi acuarele. Valoarea estimată a tuturor loturilor este de aproape un milion de euro, cele mai importante semnături fiind Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Kimon Loghi, Samuel Müntzer, Gheorghe Petraşcu şi Theodor Pallady.
Vedeta licitaţiei este un Tonitza, tabloul „Afizé", care înfăţişează o tânără turcoaică din Balcic pictată în culorile şi tonurile Cadrilaterului. Estimarea tabloului este între 90 şi 160.000 de euro. Alte lucrări cu un mare potenţial sunt „Scenă din Dobrogea", de Constantin Artachino (tablou de mari dimensiuni, cu o lăţime de doi metri, evaluat între 55 şi 75.000 de euro), „Interior tătărăsc", de Iosif Iser (evaluare: 20-40.000 de euro), şi „O afacere bună", tablou realizat de Octav Băncilă în 1899 şi estimat la o valoare cuprinsă între 18 şi 30.000 de euro.
Patrimoniu la preţuri accesibile
Licitaţia aparţine ca