După mai puţin de 8 luni de la cel mai mare dezastru ecologic din Ungaria, guvernul a reclădit locuinţele din cele trei sate afectate, a despăgubit victimele şi a decontaminat întreaga zonă. Sursa: REUTERS
Autorităţile ungare au încheiat procesul de reconstrucţie a zonei afectate de cel mai mare dezastru ecologic din istoria ţării, produs în octombrie anul trecut, când un rezervor de reziduuri chimice a cedat iar substanţa toxică a inundat trei localităţi din apropiere.
Zece persoane au murit atunci iar alte 120 au fost grav rănite, în timp ce peste 300 de familii au rămas fără locuinţe după ce un volum de aproximativ 1,6 milioane de metri cubi de noroi roşu a măturat totul în cale. Peste 360 de case au fost grav afectate de valul de reziduuri, care a lovit cel mai puternic în satul Devecser, 306 dintre acestea fiind demolate ulterior de autorităţi din cauza gradului ridicat de deteriorare.
Seriozitate şi solidaritate
Guvernul ungar a alocat circa 30 de miliarde de forinţi (peste 110 milioane de euro) pentru reconstrucţia celor trei sate, reamenajarea celor 4.000 de hectare de teren devastate de valul de noroi toxic şi decontaminarea lacurilor şi apelor curgătoare din zonă, totul încadrându-se în termenul iniţial stabilit de autorităţi.
Executivul le-a oferit celor peste 700 de locuitori rămaşi pe drumuri patru opţiuni: fie le construieşte integral locuinţele distruse, fie îi despăgubesc, fie, în cazurile mai fericite, le reabilitează casele. O a patra variantă viza achiziţia pe numele lor a unei locuinţe deja existente. Un număr de 112 case au fost astfel reconstruite integral.
"Acestea sunt rezultatele unei activităţi intense depuse de autorităţi, dar şi ale unei solidarităţi fără precedent", subliniază executivul maghiar într-un comunicat de presă.
Până pe data de 30 iunie, guvernul