De aproape doi ani în municipiu s-a deschis o şcoală de tango argentinian. Încă de la început, scopul organizatorilor a fost de a promova acest tip de dans la Iaşi, axându-se în special pe aspectul social al acestuia.
Tangoul nu se dansează după tipare bine stabilite, ci se simte. Cel puţin asta spun iniţiatorii şcolii de dans de la Iaşi. „Accentul nostru cade pe aspectul de improvizaţie, în care se dansează liber, fără a fi dependent de coregrafii. Cu alte cuvinte, un bărbat poate dansa liber ceea ce a învăţat cu orice parteneră care are acelaşi nivel, şi invers“, spune Petru Grăjdeanu, iniţiatorul şcolii de dans de la Iaşi. Cursurile de aici sunt structurate pe trei serii: începătorii, intermediarii şi intermediarii avansaţi. Fiecare astfel de nivel durează 12 săptămâni, iar după promovarea nivelului al treilea se trece la „veterani“, nivel care nu are limită de timp.
„Până în ianuarie 2011, pe lângă tango am predat, ca bonus, şi elemente din alte dansuri: salsa, bachata, vals, cha-cha. Din ianuarie am renunţat la acest bonus şi ne focalizăm numai pe tango. Din acel moment, numărul cursanţilor a scăzut, astfel încât avem cam 15 cursanţi pe o serie. Aceştia se împuţinează cu timpul, astfel încât la nivelul doi rămân în jur de zece. Spre deosebire de salsa, bachata şi alte dansuri din segmentul social, tangoul nu se bucură de o «priză» atât de largă la public“, a adăugat Petru Grăjdeanu.
Preocuparea dansatorilor nu este, însă, să atragă cât mai mulţi clienţi, ci să-i găsească pe cei cu adevărat pasionaţi de acest dans. Aceştia se adună ocazional la „Milonga“, petreceri la care se dansează tango argentinian. „Avantajul unui număr mic de cursanţi este că ne putem ocupa mai mult de fiecare, pregătirea lor fiind astfel mai temeinică“, spune acesta.
De asemenea, o dată la două sau trei luni se organizează seminarii de tango cu profesori invitaţi de