Universitatea Apollonia din Iaşi anunţă că ar urma să accepte la cursuri şi tineri care nu au reuşit să-şi ia Bacalaureatul. Preşedintele instituţiei, Vasile Burlui, susţine că ar avea la îndemână o soluţie legală în acest sens: dosare de „preînscriere".
„Anul acesta vom face două genuri de dosare, unul definitiv de înscriere şi unul de «preînscriere». La acestea din urmă, studenţii se angajează să aducă diploma de Bac în maximum doi ani. Dacă nu reuşesc să promoveze examenul în această perioadă, vor fi nevoiţi să renunţe la studii. Doi ani cred că sunt suficienţi pentru ca un tânăr să-şi ia Bac-ul", explică Vasile Burlui, şeful Universităţii Apollonia, el însuşi un personaj cu un trecut dubios. Argumentul său: „Dacă nu veneam noi cu această iniţiativă, cu siguranţă venea altă universitate particulară".
Reacţia ministerului
Legea educaţiei naţionale prevede însă că „pot participa la admiterea în ciclul I de studii universitare absolvenţii de liceu cu diplomă de Bacalaureat", dar şi că doar „diploma de Bacalaureat dă dreptul de acces în învăţământul superior". Solicitat de „Adevărul", ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu spune, în cazul Universităţii Apollonia, că instituţia pe care o conduce „va veghea la respectarea legii, a întregii legi şi doar a legii". Surse apropiate conducerii instituţiei spun, la rândul lor, că „ministerul nu va lăsa situaţia aşa şi va interveni dacă vreo universitate ar încerca să facă înscrieri ilegale".
Probleme anterioare
Universitatea Apollonia este acreditată din 2002 şi deţine specializările: Medicină Dentară, Tehnică Dentară, Jurnalism şi Comunicare. Preşedintele Vasile Burlui a fost implicat în mai multe scandaluri de corupţie pe vremea când era rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. El a fost anchetat acum 11 ani după ce 63 de cetăţeni italieni au obţinut diplome ale Facultăţii de