Europa are puterea să depăşească această criză a datoriilor suverane, potrivit preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.
Potrivit oficialului european, nu este o problemă de tehnică, ci una de "dorinţă şi determinare", informează Financial Times Deutschland, citată de Bloomberg.
Totodată, Trichet consideră că moneda euro este una "extrem de credibilă". Acesta a reiterat şi faptul că BCE nu va accepta obligaţiuni colatorale emise de o ţară care a intrat în incapacitate de plată. Potrivit oficialului, dacă lucrurile ar sta altfel, ar fi afectată imaginea instituţiei ca şi "ancoră de stabilitate şi încredere".
Mai mulţi economişti se aşteaptă, mâine, la o început de săptămână dificil pentru Spania, în urma publicării rezultatelor obţinute la testele de stres de către băncile din această ţară.
O instituţie financiară din Austria, trei din Grecia şi cinci din Spania trebuie să-şi majoreze capitalurile până la sfârşitul anului, opt bănci europene picând testele de stres. În total, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a analizat activitatea a 90 de bănci din 21 de ţări din Uniunea Europeană.
Practic, Autoritatea Bancară a examinat capacităţile instituţiilor financiare de a suporta doi ani de şomaj în creştere, scăderea preţurilor la imobiliare şi alte condiţii adverse pe care autorităţile le consideră cele mai proaste scenarii. Astfel, a fost testată soliditatea băncilor "în cazul unui scenariu nefavorabil, dar plauzibil", potrivit unui comunicat al ABE.