Ultima clădire, situată pe vechea platformă siderurgică din Hunedoara, a fost demolată vineri seara. Sursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus Suciu
1 /.
Operaţiunea s-a desfăşurat prin dinamitare, soluţia considerată a fi cea mai eficientă pentru dezafectarea acesteia. Este vorba despre un siloz de carbune lung de aproape 70 de metri, lat de 33 şi înalt de aproape 30 de metri care aduna aproape 10.000 de metri cubi de beton.
Silozul se afla pe suprafaţa vechii cocserii din cadrul fluxului primar de producţie al fostului combinat siderurgic de la Hunedoara. 130 de hectare din suprafaţa ocupată până în 1998 de vechiul combinat se află în proprietatea Primăriei Hunedoara, care administrează zona prin intermediul societăţii Ecosid.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Demolarea combinatului de la Hunedoara
“Începem să intrăm în cea de-a doua fază a ecologizării şi anume prelucrarea şi valorifcarea celor 150.000 de metri cubi de beton rezoltat din demolări. Sperăm ca la finele acestui an să repunem în circuitul economic 5 hectare de teren. Tot de la finele acestui an, cu o finanţare europeană de 10 milioane de euro, Primăria va începe ecologizarea a 20 de hectare de teren din imediata apropiere a Castelului Corvinilor, loc pe care va fi amenajat un parc turistic.
Totuşi, ecologizarea întregii suprafeţe de 130 de hectare va mai dura câţiva ani buni pentru că va trebui să rezolvăm problema vechilor rezervoare subterane şi a celor 5000 de tone de gudron rămase după închiderea vechiului combinat", explică directorul Ecosid, Gheorghe Cical.