"Un elev de bac 2011 intră într-un aprozar: - Îmi daţi şi mie nişte cartofi? - De cât? - Decât cartofi, da!"
Acesta este doar unul dintre bancurile care ironizează cele mai slabe rezultate din istorie ale elevilor care au susţinut examenul de bacalaureat în acest an. Mai în glumă, mai în serios, implicaţiile aduse pe piaţa muncii de o generaţie formată din peste 110.000 de tineri care nu au reuşit să promoveze examenul definitoriu pentru evoluţia profesională sunt mult mai grave. Cine va angaja un tânăr care nu ştie să redacteze corect un CV sau să scrie un e-mail, care nu ştie când să pună doi de "i" sau cum să folosească adverbul "decât"? Când şi cine ar trebui să-i îndrume pe elevi în carieră? Poţi ajunge pe o poziţie de management dacă ai astfel de deficienţe?
George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi head-hunteri de pe piaţa locală, spune că selecţia şi evaluarea în funcţie de CV-ul transmis de candidaţi se face după nivelul poziţiei solicitate de aceştia: dacă pentru o poziţie de entry-level se ia în considerare mai mult forma CV-ului (cum arată CV-ul, coerenţa şi logica în exprimare, greşelile de gramatică sau de vocabular), la cei care aplică pentru poziţii de top management se analizează CV-ul mai mult pe fond (experienţă, realizări, certificări sau abilităţi).
"Este şi normal să fie aşa, când un angajator primeşte în urma unui anunţ 100 de CV-uri identice, la care diferă doar numele şi numerele de telefon: «M-am născut, am facut liceul şi apoi Spiru Haret...». Dintr-un astfel de CV de începător, chiar şi foarte scurt, se pot trage surprinzător de multe concluzii, spre furia candidaţilor, care nu de puţine ori mi-au spus-o verde-n faţă: «E-te-te, specialistul lui Peşte, păi asta-i important în viaţă, că scriu eu «cunoştiinţe» «noştrii» şi «promt»? Dom'le, important e ce ştie omu' să facă şi cum se descur