Scuzele publicate în presă de Rupert Murdoch ar putea să rămână fără ecou după noi dezvăluiri. Potrivit acestora, actorul britanic Jude Law a dat în judecată tabloidul The Sun, parte a grupului de presă al lui Murdoch, acuzând ziarul că i-a interceptat convorbirile telefonice / Foto: Suzanne Plunkett / Reuters Despre "pinging" s-a auzit cu ocazia marelui scandal din Marea Britanie legat de tehnicile de spionaj de dragul subiectelor de scandal şi al exclusivităţilor, folosite de unii ziarişti care lucraseră la "defunctul" tabloid News of the World.
New York Times a dezvăluit secretele tehnicii "botezate" astfel în birourile jurnaliştilor criminali, despre care se crede că ar fi spionat cel puţin 3.000 de oameni importanţi. În principiu, tehnica constă în localizarea, prin intermediul antenelor de telefonie mobilă, a semnalului unui telefon celular aparţinând unei persoane, depistând astfel locul unde se află aceasta. Tehnica de "pinging" oferă în timp real, prin intermediul antenelor de telefonie mobilă, datele necesare localizării unui telefon mobil. Dar pentru aceasta este nevoie de un sistem întreg ce presupune mai multe instituţii şi, evident, mai mulţi "colaboratori" care trebuie "recrutaţi".
În cadrul fiecărei societăţi de telefonie mobilă există o mână de oameni "de maximă securitate" cărora li se încredinţează autorizaţia de a intercepta, în cazuri excepţionale, telefoanele mobile ale abonaţilor.
În Marea Britanie, aproximativ 1.000 de astfel de cereri ajung anual la operatorii celor patru reţele de telefonie mobilă şi numai aproximativ 200 de persoane sunt autorizate să iniţieze aceste cereri. Acest personal secret funcţionează în baza unei legi de securitate a telefoniei mobile, RIPA (Regulation of Investigatory Powers Act), care prevede, între altele, ca un înalt responsabil al poliţiei sau securităţii să fie autorizat să