Universitatea privată Apollonia a găsit o soluţie ca să nu rămână cu locuri libere la cele trei facultăţi. Şefii instituţiei private interpretează în stil propriu Legea Educaţiei şi au decis să organizeze admitere pentru tinerii fără diplomă de Bacalaureat.
Absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul maturităţii, dar vor să îşi continue studiile superioare se pot înscrie „pe datorie“ la Universitatea privată „Apollonia“.
Astfel, tinerii îşi pot depune dosarul la una dintre cele trei facultăţi Tehnică Dentară, Medicină Dentară şi Ştiinţe ale Comunicării, achită taxa de şcolarizare şi au la dispoziţie doi ani ca să-şi ia diploma de Bac. În caz contrar, vor pierde banii.
„La înscriere vom face anul acesta două genuri de dosare, unul definitiv şi unul de preînscriere. La acestea din urmă, studenţii se angajează să aducă diploma de Bac în maximum doi ani. Dacă nu reuşesc să promoveze examenul în această perioadă, vor fi nevoiţi să renunţe la studii. Doi ani cred că sunt suficienţi pentru ca un tânăr să-şi ia Bac-ul“, explică Vasile Burlui, preşedintele de la „Apollonia“.
El susţine că decizia adoptată de Senat vine în ajutorul liceenilor. „Efectele Bacalaureatului au fost dezastruoase asupra generaţiei tinere. Prin Bac-ul acesta au reuşit să realizeze 100.000 de şomeri, de oameni care vor umple străzile, barurile, închisorile. Dacă nu veneam noi cu această iniţiativă, cu siguranţă venea altă universitate particulară“, este de părere Burlui. În Legea Educaţiei Naţionale se prevede faptul că „pot participa la admiterea în ciclul I de studii universitare absolvenţii de liceu cu diplomă de Bacalaureat sau diplomă echivalentă“.
Cu toate acestea, preşedintele de la Apollonia spune că situaţia creată nu reprezintă o problemă. „Până la 1 octombrie nu ne poate condamna nimeni. Mai este o sesiune de Bacalaureat până atunci, poate elevii vor promov