Respectarea unui set de reguli ne fereşte de infractorii din mediul online, care ne pot fura banii şi identitatea. Sursa: Foto: Shutterstock
Două cazuri recente arată cât de expuşi suntem pe internet. O reţea de infractori din România a reuşit să păcălească 2.000 de persoane, realizând venituri de 20 de milioane de dolari.
Infractorii operau online: puneau la vânzare bunuri pe care nu le deţineau. Cumpărătorii, atraşi de preţurile excelente, se duelau la licitaţie, neştiind că, de fapt, se bat pentru statutul de păgubit.
Al doilea caz e cel generat de hacker-ul "Micul Fum", care a prezentat convorbiri private între mai multe vedete şi politicieni din România. Fraudele care însoţesc comerţul online şi accesul ilegal la date cu caracter personal pot fi însă prevenite.
Le luăm pe rând şi îţi arătăm cum, pe baza răspunsurilor primite de la Gheorghe Bardan, ofiţer de Securitate la Okazii.ro, şi de la Serviciul de combatere a criminalităţii informatice, din cadrul Poliţiei Române.
Ghid de cumpărături online
METODE SIGURE. În cazul eBay, utilizatorii au trimis bani la vânzători neverificaţi. Mai mult, au acceptat să o facă prin metode nesigure, de transfer nebancar. De aceea, sfatul cel mai bun este să alegeţi fie metoda ramburs, la primirea produsului, fie transferul de bani prin card bancar.
VARIANTA ESCROW. Ai un produs pe care ţi-l doreşti, preţul e bun, dar vânzătorul nu acceptă decât metode de transfer nebancar. În această situaţie ai - pe site-uri de licitaţii ca Okazii, eBay, Amazon - garanţia Escrow. Vorbim de un mecanism de protecţie a tranzacţiilor, atât pentru utilizator, cât şi pentru vânzător.
Pentru a beneficia de protecţie, trebuie să optezi pentru Escrow atunci când lansezi comanda. Apoi, prin transfer bancar, depui banii în contul site-ului (Okazii, eBay, Amazon), care funcţionează ca un intermediar.
Când primeş