Geologul Justin Andrei arată pentru „Adevărul“ cum proiectul de la Roşia Montană ar putea distruge tot subsolul zonei. Unul dintre cei mai buni geologi din România a făcut o cercetare prin care arată că rocile de la Roşia Montană sunt uşor permeabile şi vor fi infiltrate cu uşurinţă de cianuri.
Geologul Justin Andrei, cercetător ştiinţific de gradul I la Institutul Geologic Român şi fost director al instituţiei, demontează proiectul celor de la Roşia Montană Gold Corporation şi spune că terenul pe care se va construi iazul de decantare de la Roşia Montană, în dreptul Văii Corna, este format din roci care nu sunt sedimentate suficient. Specialistul arată că, cu toată protecţia pe care care o vor asigura constructorii iazului, cianurile şi metalele grele vor fi în permanenţă un pericol atât pentru mediu, cât şi pentru oamenii care încă trăiesc în zonă. Geologul îşi argumentează poziţia într-un studiu pe care l-a trimis la mai multe instituţii abilitate să ia decizii în privinţa proiectului de la Roşia Montană. Până acum nu l-a luat nimeni în seamă în afară de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.
Rocile din partea superioară au puţin fier
În studiul său, Justin Andrei susţine că iazul ce urmează să fie construit în Valea Corna, care în final trebuie să atingă o înălţime de 185 de metri şi în care se vor acumula reziduuriile provenite din măcinarea şi tratarea cu soluţie concentrată de cianură, este un pericol din punct de vedere geologic. Specialistul spune că barajul respectiv va fi construit doar în partea sa inferioară, adică aproximativ 100 de metri, din roci lipsite de sulfuri de fier.
„În rest, se va folosi ca material de construcţie o parte din rocile sterile rezultate din edificarea carierelor. Aceste roci au un conţinut de pirită de 1-3%, ceea ce face ca în contact cu apa să ia naştere acidul sulfuric, care va po